• Over Pyrasied
 • nl
  en
 • Vragen? Onze specialisten zijn bereikbaar op: + 31 058 - 7676100
 • Waar ben je naar opzoek?
  Grootste voorraad acrylaat in NederlandMaatwerk voor iedereenVoor 12:00 uur besteld, volgende werkdag in huis (binnen NL)

  PyraSied en het milieu

  PyraSied hecht bijzonder veel waarde aan mens en milieu. Graag nemen we je even mee in onze visie op kunststoffen en het milieu...

  Wij werken bij PyraSied met de mooiste kunststof die er is, acrylaat (ook wel plexiglas genoemd). Acrylaat bestaat nog maar 80 jaar, PyraSied bijna 40 jaar. De dingen die we toen gemaakt hebben, daar is nog veel van bewaard en die objecten zijn in prima staat. Wat schade door omvallen of slecht gebruik, maar niet vergeeld, niet gescheurd, niet krom. Als je rekening houdt met de eigenschappen dan heb je wellicht honderden jaren een mooi product. Misschien  graven mensen over 10.000 jaar originele acrylaatproducten op uit het 1e kunststoftijdperk. Met een inscriptie: PyraSied2016. Kunststoffen zijn geweldig, de mens misschien wat minder…

  Want of je het nu hebt over Performance Plastics (kunststoffen zoals acrylaat die doelbewust ontwikkeld zijn voor langdurige functie) of  One-time-use plastics (die bijvoorbeeld in de supermarkt als verpakking liggen en we na eenmalig gebruik weggooien) beide plastics zijn qua samenstelling zeer stabiel met een lange levensduur. Het is daarom zeer onwenselijk dat deze materialen door onzorgvuldig menselijk toedoen in het milieu komen en vervolgens daar lang blijven bestaan. Toch gebeurt het. Het is daarom vooral belangrijk dat er altijd hergebruik plaatsvindt.

  Wat doet PyraSied wel en juist niet als het gaat om het milieu?

  Veelgestelde vragen
  Hoe wordt acrylaat gerecycled?

  Het verzamelde acrylaat gaat naar een bedrijf dat de PE-beschermfolie verwijdert. Deze folie wordt apart gerecycled tot bijvoorbeeld bermpaaltjes of walbeschoeiing. Vervolgens worden de resten acrylaatplaten, buizen en dergelijke tot kleine brokjes gemalen en in big bags naar de acrylaatfabriek gereden.

  In een gesloten vat wordt het acrylaat, zonder dat er zuurstof bij kan, dusdanig verhit dat de polymere kunststof uiteenvalt in de aparte “schakels” waar die polymere kunststof uit was samengesteld. Deze schakel, de basisbouwsteen, heet monomeer. In dit geval maken we van polymethylmetacrylaat (pmma) een monomethylacrylaat (mma). Dit is een vrij simpel en schoon proces. Monomeer is bij hoge temperaturen een damp. Deze damp wordt opgevangen en door koeling in een naar beneden lopende zijtak wordt de damp weer een vloeistof. Deze vloeistof wordt vervolgens met een filter volledig gezuiverd, zodat de kleurstoffen er uit worden gehaald en dus een heldere vloeistof overblijft. De filterresten van deze zuivering worden gebruikt om de recyclingsinstallatie mee te verhitten. De minimale resten die na verbranding overblijven worden -samen met de stofdeeltjes uit de rookfilters- passend afgevoerd. Deze fracties zijn zeer gering en niet speciaal giftig. Het is voornamelijk kool.

  Het gefilterde, schone monomeer wordt vervolgens gebruikt om nieuwe, prachtig heldere of gekleurde acrylaatplaten te maken, maar nu uit 100% gerecycled materiaal. Deze plaat noemen wij Versato® Greencast.

  Kan ik Greencast® 100% gerecycled materiaal kopen?

  Ja, op maat op onze site, maar ook telefonisch via onze kunststof specialisten is Greencast te bestellen. We hebben het in voorraad in:

  helder: 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15 en 20 mm
  wit: 3mm
  zwart: 3mm

  Is Greencast® 100% gerecycled acrylaat identiek aan 'gewoon' helder acrylaat?

  De eigenschappen zijn voor 99% gelijk aan die van nieuw acrylaat: een hele stabiele kunststof met ongekende helderheid die niet vergeelt en voor vele nuttige, technische maar ook mooie toepassingen uitermate geschikt is.

  De VICAT verwekingstemperatuur is iets lager en de helderheid van het materiaal is iets minder. Dit is alleen waarneembaar als het licht over minimaal 500mm door de plaat loopt. Alleen kops dus.

  Greencast is net zoals gegoten acrylaat:

  • bijzonder kleurecht
  • zeer stabiel
  • nauwelijks verouderende mechanische, optische en thermische eigenschappen
  Kan Greencast® 100% gerecycled acrylaat ook weer gerecycled worden?

  Jazeker! Heb je acrylaat dat niet meer wordt gebruikt, neem dan altijd contact met ons op.

  Heeft acrylaat een cradle-to-cradle-certificering?

  We hebben vooronderzoek gedaan met de EPEA, de certificeringsinstantie van de cradle-to-cradle organisatie. Dat is absoluut haalbaar en een certificaat mogelijk. Er zijn vier levels (grey, silver, gold en platina). Qua materiaal en procestechniek is de grey-level volgens de deskundigen van de EPEA moeiteloos haalbaar.

  Voor een certificeringstraject is PyraSied als distributeur echter afhankelijk van haar producenten. Gezien de te investeren tijd en geld is dit zelf voor een middelgrote fabrikant geen eenvoudige beslissing, zelfs niet als wij aanbieden om financieel hierin te ondersteunen.

  • Meer weten?
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.