• Over PyraSied
 • Contact
 • nl
 • Vragen? Onze specialisten zijn bereikbaar op: + 31 58 - 7676100
 • Waar ben je naar op zoek?
  Grootste voorraad acrylaat in NederlandAcrylaat voor professionalsVoor 12:00 uur besteld, volgende werkdag in huis (binnen NL)*

  PyraSied en het milieu

  PyraSied lanceert nieuwe collectie milieuvriendelijke kunststoffen

  Uit ons respect voor het leven in het algemeen en respect in het bijzonder voor onze materialen, mensen en milieu zijn wij bij PyraSied de afgelopen tijd druk bezig geweest met het samenstellen van een collectie met milieuvriendelijke kunststoffen.  Binnen onze belangrijkste artikelgroepen bieden wij nu een milieuvriendelijk alternatief aan.

  De milieuvriendelijke variant van acrylaat is Greencast®. Een collectie gegoten acrylaat in helder, opaal en kleuren, gemaakt van 100% gerecycled post-consumer acrylaat. Absoluut de meest milieuvriendelijke acrylaat collectie!

  Binnen onze design kunststoffen zijn dit de platen van Smile Plastics®, gemaakt van 100% plastic afval. Zo bestaat de Kaleido plaat uit 650 – 2200 pet-flessen en de Black Dapple uit 100-150 snijplanken.

  Durat® Palace is onze solid surface collectie, het milieuvriendelijke alternatief van Corian of Hi-Macs, mede omdat Durat voor 30% bestaat uit gerecycled acrylaat.

  De milieuvriendelijke composietplaat Ecoben® bestaat uit een kartonnen kern en twee Greencast dekplaten, gemaakt van 100% post-consumer gerecycled acrylaat.

  Verschil tussen Performance Plastics en One Time Use plastics

  Wij werken bij PyraSied met de mooiste kunststof die er is, acrylaat (ook wel plexiglas genoemd). Acrylaat bestaat nog maar 80 jaar, PyraSied bijna 40 jaar. De dingen die we toen gemaakt hebben, daar is nog veel van bewaard en die objecten zijn in prima staat. Wat schade door omvallen of slecht gebruik, maar niet vergeeld, niet gescheurd, niet krom. Als je rekening houdt met de eigenschappen dan heb je wellicht honderden jaren een mooi product. Misschien  graven mensen over 10.000 jaar originele acrylaatproducten op uit het 1e kunststoftijdperk. Met een inscriptie: PyraSied2016. Kunststoffen zijn geweldig, de mens misschien wat minder…

  Want of je het nu hebt over Performance of Quality Plastics (kunststoffen zoals acrylaat die doelbewust ontwikkeld zijn voor langdurige functie) of  One-time-use plastics (die bijvoorbeeld in de supermarkt als verpakking liggen en we na eenmalig gebruik weggooien) beide plastics zijn qua samenstelling zeer stabiel met een lange levensduur. Het is daarom zeer onwenselijk dat deze materialen door onzorgvuldig menselijk toedoen in het milieu komen en vervolgens daar lang blijven bestaan. Toch gebeurt het. Het is daarom vooral belangrijk dat er altijd hergebruik plaatsvindt.

  Lees ook hieronder het artikel ‘Acrylaat is geen plastic zak’  waarin onze oprichter/directeur Sied Kooistra zijn visie op kunststoffen en de publieke opinie uiteenzet.

  Wat doet PyraSied wel en juist niet als het gaat om het milieu?

  _MG_2317visual_finalHR
  Veelgestelde vragen
  ACRYLAAT IS GEEN PLASTIC ZAK! de visie van Sied

  Acrylaat is geen plastic zak!
  Mijn indruk is dat de opinievorming over plastic / kunststoffen ongenuanceerde vormen aanneemt. Dat vind ik niet alleen onwenselijk of onnodig, maar vooral onverstandig.

  Een maand zonder kunststoffen
  Een gedachtenexperiment. Een maand zonder kunststoffen! Dat wordt een ongekend slecht aflopend avontuur. Het grootste deel van het interieur en exterieur van de auto is spoorloos, bij de fiets ontbreken allerlei delen, vrachtwagens staan stil, treinen zonder interieur, vliegtuigen aan de grond, geen mobieltjes, geen laptops, geen beeldschermen, geen snijplanken, geen koffiezetapparaat of mixer, alle shampoo is het bad ingelopen, de toilettafel druipt, van allerlei textiel is de helft of meer verdwenen, de lampen werken niet meer. Alle verbindingen zijn verbroken, transport onmogelijk, donker en koud. O ja, mensen zijn overleden omdat in hun lichaam kunststoffen zijn gebruikt, stents, kunstbotten. Mijn gebit heeft ook een probleem en waar is mijn bril en het gehoorapparaat doet het niet. En mijn vrouw is plotseling zwanger, welk spiraaltje? En dan heb ik het niet eens over ontbrekende verpakkingsmaterialen. En daar lijkt qua milieuproblematiek het knelpunt bij uitstel te zitten – afgezien van de mens zelf natuurlijk, maar die kunnen we niet opheffen en moeilijk recyclen.

  One-time-use en quality plastics
  Er is wel degelijk een probleem rond plastics maar daar wordt al zeer veel aan gedaan. Daarmee is echter de erfenis van het verleden -want daar heeft de plasticsoep vooral zijn oorzaak- nog niet mee verholpen.  Laten we onderscheid maken tussen eenmalig-gebruik-kunststoffen en performance of quality plastics. Dus enerzijds verpakkingsmateriaal, plastic tassen en alle toepassingen waarbij materialen die op zich lang mee gaan kortstondig worden gebruikt. Daar moeten we heel kritisch zijn, wanner wel, wanneer niet. Anderzijds, de performance en quality plastics, deze zijn onmisbaar. Prima, maar ook daar is scherpe aandacht voor slim hergebruik nodig, iets wat al in het ontwerp moet worden voorzien. Over het algemeen wordt daar inderdaad terdege rekening mee gehouden. De performance en quality plastics leveren op allerlei gebieden een zeer nuttige bijdrage aan duurzaamheid, CO2 reductie, voorkomen van slijtage, oplossen van gezondheidsproblemen, efficiënt transporteren, slim produceren (3-d printen, spuitgieten) en levensverlenging van allerlei producten, huizen, machines en mensen.

  Nuance loos
  Dus het nuance loos beschouwen van plastics als slecht is te kort door de bocht en leidt tot meer problemen dan het oplost. Het telkens terugkerend nieuwsitem van de plasticsoep wordt al heel grondig aangepakt, zeker in ons deel van de wereld. Domweg door geen verpakkingsmateriaal in het milieu weg te gooien. Dan komt het ook niet in de zee. De problemen van de microdeeltjes door wassen van textielen of toevoegingen in andere producten kunnen worden verholpen en daar is men druk mee bezig. We moeten onszelf echter niet gaan martelen door kunststoffen algemeen

  terug te gaan dringen. Ook in esthetische of technische toepassingen is dit niet nodig.

  Mening vormen
  Technologisch worden kunststoffen zeer precies toegesneden op de toepassing. Wil je een correcte mening over kunststoffen vormen, dan moet je de kunststof, de toepassing en het gedrag van degene die het toepast hierin meenemen. Bedenk de inzet van grondstoffen, het nut van het gebruik, de risico’s van mishandeling door gebruikers en het gemak van hergebruik.

  Dol op acrylaat
  Ons mooie acrylaat, de koning der kunststoffen een absolute quality plastic, gaat heel lang mee, blijft tientallen jaren prachtig en kan probleemloos worden hergebruikt. Het zou zonde zijn door een algemeen negatieve houding ten opzichte van plastics dit kind met het badwater met plastic zakken weg te gooien. Niet doen! Denk na! Het is niet moeilijk! O ja, acrylaat blijft niet drijven en lost niet op en er komen ook geen giftige dingen uit. Dus als je het toch in zee gooit, dan hebben de vissen er nog lang iets moois aan.

  Sied Kooistra
  Oprichter van PyraSied en dus dol op acrylaat!

  Hoe wordt acrylaat gerecycled?

  Het verzamelde acrylaat gaat naar een bedrijf dat de PE-beschermfolie verwijdert. Deze folie wordt apart gerecycled tot bijvoorbeeld bermpaaltjes of walbeschoeiing. Vervolgens worden de resten acrylaatplaten, buizen en dergelijke tot kleine brokjes gemalen en in big bags naar de acrylaatfabriek gereden.

  In een gesloten vat wordt het acrylaat, zonder dat er zuurstof bij kan, dusdanig verhit dat de polymere kunststof uiteenvalt in de aparte “schakels” waar die polymere kunststof uit was samengesteld. Deze schakel, de basisbouwsteen, heet monomeer. In dit geval maken we van polymethylmetacrylaat (pmma) een monomethylacrylaat (mma). Dit is een vrij simpel en schoon proces. Monomeer is bij hoge temperaturen een damp. Deze damp wordt opgevangen en door koeling in een naar beneden lopende zijtak wordt de damp weer een vloeistof. Deze vloeistof wordt vervolgens met een filter volledig gezuiverd, zodat de kleurstoffen er uit worden gehaald en dus een heldere vloeistof overblijft. De filterresten van deze zuivering worden gebruikt om de recyclingsinstallatie mee te verhitten. De minimale resten die na verbranding overblijven worden -samen met de stofdeeltjes uit de rookfilters- passend afgevoerd. Deze fracties zijn zeer gering en niet speciaal giftig. Het is voornamelijk kool.

  Het gefilterde, schone monomeer wordt vervolgens gebruikt om nieuwe, prachtig heldere of gekleurde acrylaatplaten te maken, maar nu uit 100% gerecycled materiaal. Deze plaat noemen wij Versato® Greencast.

  Kan ik Greencast® 100% gerecycled materiaal kopen?

  Ja, op maat op onze site, maar ook telefonisch via onze kunststof specialisten is Greencast te bestellen. We hebben het in voorraad in:

  helder: 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15 en 20 mm
  wit: 3mm
  zwart: 3mm

  Is Greencast® 100% gerecycled acrylaat identiek aan 'gewoon' helder acrylaat?

  De eigenschappen zijn voor 99% gelijk aan die van nieuw acrylaat: een hele stabiele kunststof met ongekende helderheid die niet vergeelt en voor vele nuttige, technische maar ook mooie toepassingen uitermate geschikt is.

  De VICAT verwekingstemperatuur is iets lager en de helderheid van het materiaal is iets minder. Dit is alleen waarneembaar als het licht over minimaal 500mm door de plaat loopt. Alleen kops dus.

  Greencast is net zoals gegoten acrylaat:

  • bijzonder kleurecht
  • zeer stabiel
  • nauwelijks verouderende mechanische, optische en thermische eigenschappen
  Kan Greencast® 100% gerecycled acrylaat ook weer gerecycled worden?

  Jazeker! Heb je acrylaat dat niet meer wordt gebruikt, neem dan altijd contact met ons op.

  Heeft acrylaat een cradle-to-cradle-certificering?

  We hebben vooronderzoek gedaan met de EPEA, de certificeringsinstantie van de cradle-to-cradle organisatie. Dat is absoluut haalbaar en een certificaat mogelijk. Er zijn vier levels (grey, silver, gold en platina). Qua materiaal en procestechniek is de grey-level volgens de deskundigen van de EPEA moeiteloos haalbaar.

  Voor een certificeringstraject is PyraSied als distributeur echter afhankelijk van haar producenten. Gezien de te investeren tijd en geld is dit zelf voor een middelgrote fabrikant geen eenvoudige beslissing, zelfs niet als wij aanbieden om financieel hierin te ondersteunen.

  Als eerste op de hoogte van onze innovaties?
  Meld je aan voor onze nieuwsbrief

  Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

  De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

  Sluiten